Så bygger du en personlig affärsrelation med dina kunder

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av trender, erbjudanden och löpande tips.

Har du stenkoll på dina kunder? Bra. För du kan tjäna på att bygga en personlig affärsrelation med dina kunder. Här har vi samlat några enkla men effektiva tips från Felix Thomasson på Nordic Finance.

1. Verkligen lyssna på din kund

Du har säkert varit med om att en affärskontakt visar ett genuint intresse och kommer ihåg information om ditt företag och din situation från när ni pratade senast. Visst känns det bra? Faktum är att du kan bygga starka relationer genom att verkligen lyssna istället för att bara småprata. Du behöver absolut inte ha koll på allt. Men genom att ta till dig av vad kunden säger så visar du att du bryr dig.

– Då bygger du ett förtroende som gör att det är dig de ringer allra först nästa gång. De känner sig trygga i att du förstår deras situation. Vi människor är till en viss del känslostyrda, så när de får en positiv upplevelse lär de minnas dig, förklarar Felix.

Tips: Ta dig tid att lyssna på dina kunder.

– Jag månar mycket om den personliga relationen med både leverantörer och deras slutkunder. Det är viktigt eftersom vi behöver lära känna både vad leverantörer erbjuder och vad deras kunders verksamhet går ut på. Genom att ha ordentliga samtal med dem får vi värdefull info som gör att vi lättare kan hjälpa dem på bästa sätt.

2. Var snabb – även i sociala medier

I dagens samhälle går allt snabbare än någonsin och vi förväntar oss svar mycket fortare än för 10 år sedan.

– Om någon mailar dig en fråga eller är intresserad av en produkt förväntar de sig svar snabbt. De har kanske mailat andra leverantörer och om flera erbjuder likvärdiga produkter och priser kommer de sannolikt att välja den som känns mest engagerad.

Det gäller oavsett hur du blir kontaktad, svara du inte direkt kan du annars förlora kunden. Felix själv har märkt att exempelvis många banker är långsamma.

Tips: Glöm inte sociala medier. Om du verkar i en bransch där kunder hänger på Facebook eller Linkedin så behöver du också finnas där. 

– En del av vår framgång på Nordic Finance beror på att vi är mycket mer snabbfotade och flexibla än de traditionella bankerna. Även om vi erbjuder snarlika produkter som dem så gör tidsfaktorn stor skillnad för de potentiella kunderna.

3. Lär känna kundgruppens svagheter

Har du lång erfarenhet av din bransch så vet du säkert vilka vanliga misstag som dina kunder riskerar att göra när de ska investera i ny utrustning. Kundgruppens svagheter helt enkelt.

– Ett konkret exempel på detta är en leverantör inom skönhetsbranschen som jag samarbetar mycket med. De säljer framför allt maskiner för skönhetsbehandlingar. Problemet är att deras kunder finns inom en bransch där många är nyutexaminerade unga som nu ska starta sin första firma.

För att komma igång med sitt företag behöver den potentiella kunden köpa maskiner för ett antal hundratusen. De flesta har inte någon tidigare erfarenhet av att driva företag och bankerna ser branschen som en högrisk industri.

– Leverantören har märkt att många av kunderna därför får ett automatiserat nej från banken. Här var leverantören smart och tog reda på varför så många köp inte gick igenom. Och han löste det genom att starta ett samarbete med Nordic Finance.

Felix jobb är då att ta reda på om återbetalningsförmågan faktiskt är god och i sådana fall bevisa det för banken.

– Leverantören ringer helt enkelt mig när denne har en ny kund på gång. Och då ringer jag till kunden för att få mer info och sedan för jag en dialog med banken för att få till avtalet.

Tips: Ta reda på varför vissa affärer inte går igenom och skapa en åtgärd för att lösa problemet.

Det finns alltså många sätt att få igenom en affär genom att vårda den personliga relationen med din kund. Felix avslutar med att tipsa om att inte heller ge upp försäljningen ifall kunden får avslag från banken. Det går ofta att hitta en annan finansieringslösning.

Relaterade inlägg

Nu kan vi hjälpa våra kunder med företagslån

Sedan 2007 har vi varit branschledande inom finansiell leasing för företag i Sverige. Nu tar vi ett nytt kliv genom ett samarbete KREA för att erbjuda en helhetslösning inom finansiering. Tillsammans med KREA kan vi nu även hjälpa våra kunder med företagslån.

Läs Mer »

Räkna på din affär redan idag

I vår leasingkalkylator kan du få en uppskattning direkt på vad ditt fordon kostar att leasa.