Vanligaste orsakerna till låneavslag på dina kunders investeringar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av trender, erbjudanden och löpande tips.

Därför säger banken nej till din kunds kreditansökan

Du som är leverantör vet att långt ifrån alla affärer går i lås. Och bland är skälet att banken inte beviljar krediten. Här listar Nordic Finance VD Kenny Cross vanliga orsaker till låneavslag – och berättar hur de går att åtgärda.

1. Banken säger nej på grund av okunskap om kundens bransch/affärsidé

– En bank har inte möjlighet att sätta sig in i alla unika branscher som finns. Bankers lägre kunskap skapar därför större osäkerhet och en ovilja hos dem att bevilja krediten. Vi är experter på våra branscher och därför får du bättre möjligheter att få igenom krediten. Vi tar hänsyn till varje kunds unika förutsättningar och kan därför bedöma din kreditvärdighet mer realistiskt, förklarar Kenny Cross, VD på Nordic Finance.

2. Banken saknar kunskap om kundens unika situation

– Det gäller att vara tydlig med förutsättningarna och det unika med situationen. Förklara varför just din kunds företag ska få krediten beviljad. Den här typen av affärer går inte att automatisera. Vi vet hur kreditavdelningen jobbar och vad som är viktigt för dem, så vi tar fram fakta om kunden och paketerar det på ett sätt som gör det möjligt för kreditavdelningen att bedöma just deras situation.

3. Lånetaket hos banken är nått

– Om din kund eller dennes företag redan har för stora lån hos banken vill de inte bevilja mer och ger därför automatiskt avslag. Därför kan din kund tjäna på att välja en finansieringspartner som har flera olika kreditbord. Vi har exempelvis flera kreditbord, varav ett är vår egen utlåning. Din kund kan därför växa med större volymer, vilket gör att din kund får en och samma partner istället för att lånetaket nås direkt.

4. Om affären är för komplex

– Det finns ett fåtal affärer som i sig är för komplexa för banken av olika anledningar. Ofta handlar det om en kombination av flera faktorer som gör att banken behöver gräva djupare i kundens förutsättningar, situation, tillväxtplan och affärsmodell etc. Banker har inte samma möjlighet som exempelvis vi har att manuellt hantera och bevilja en sådan affär.

5. Det handlar om ett begagnat objekt

– Långt ifrån alla traditionella långivare beviljar krediter för begagnade objekt. Hos de flesta banker finns ett ålderskrav, där ett objekt aldrig får vara äldre än exempelvis 10 år. Men då tas ingen hänsyn till objektets faktiska skick – exempelvis en traktor som sköts väl har en beräknad livslängd på 25 år. Men eftersom många banker inte jobbar med manuella processer går de inte in och kollar om objektet är finansierbart eller ej, istället ges ett automatiskt avslag. Men vi på Nordic Finance gör en enskild bedömning av varje objekt som en kund vill finansiera.

Relaterade inlägg

Nu kan vi hjälpa våra kunder med företagslån

Sedan 2007 har vi varit branschledande inom finansiell leasing för företag i Sverige. Nu tar vi ett nytt kliv genom ett samarbete KREA för att erbjuda en helhetslösning inom finansiering. Tillsammans med KREA kan vi nu även hjälpa våra kunder med företagslån.

Läs Mer »

Räkna på din affär redan idag

I vår leasingkalkylator kan du få en uppskattning direkt på vad ditt fordon kostar att leasa.