Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av trender, erbjudanden och löpande tips.
Är du på väg att skicka in en kreditansökan till banken?
Det finns några saker som ökar chansen att få igenom din kreditansökan, här kan du ta del av kreditchefens bästa knep.
Att lämna in en kreditansökan till din bank eller ett finansbolag hör kanske inte till favoritsysslorna. Många upplever det som besvärligt med den mängd underlag som ska skickas in.
– Det kan kännas knöligt, men det är bra att känna till att mjuka värden är viktigare än du kanske tror, säger Karl Törner, kreditchef hos Nordic Finance.
Han berättar att en del kunder upplever sig ifrågasatta av alla frågor som kommer från banken.
– Men det borde vara tvärtom, gör du på rätt sätt kan du öka chansen att få igenom din affär.
Den vanligaste anledningen till att en kreditansökan inte blir godkänd är att banken eller finansbolaget helt enkelt inte vet tillräckligt mycket om företaget.
– De flesta företagare skulle kunna gynnas av att berätta lite mer om sig själva – våga skryt om din verksamhet, säger Karl Törner.
Han förklarar att det finns vissa som redan är väldigt duktiga på detta, men andra svarar endast kortfattat på frågorna från kreditgivaren. Och det kan innebära ett problem.
– Fundera på varför de ställer dessa frågor. Banken som ska fatta ett kreditbeslut vill ju få en bild av vilken kund och vilken verksamhet de har att göra med – för att utifrån detta kunna fatta sitt beslut, säger Karl Törner och tillägger:
– Håll inte igen på informationen, oavsett om det handlar om din smarta affärsidé eller att du har många återkommande kunder. Eller så har du en välvårdad maskin- eller fordonspark – berätta gärna, för det kan ha ett stort värde och det är bra info för banken att få info om.
Andra bra saker att lyfta kan vara om du har ett brett nätverk med leverantörer eller, om du pratar med ett finansbolag, vilken bra relation du har med din husbank.
Just när det gäller unga företag är det extra viktigt att berätta så mycket som möjligt om företaget.
– Inte sällan ser banken bara ett nystartat aktiebolag, men bakom det står en företagare med lång tidigare erfarenhet från branschen och med en redan uppbyggd kundgrupp, säger Karl Törner och förklarar:
– Det kan till exempel handla om en åkare som har kört lastbil i 10–15 år men vill prova i egen regi. Då är bolaget nystartat men åkaren har lång erfarenhet och vet exakt vad som krävs, har ett stort kontaktnät eller till och med uppdrag på plats.
Ett annat vanligt scenario är att man byter bana och startar en verksamhet i en helt ny bransch, men erfarenheten av att driva framgångsrikt företag i en annan bransch finns ju fortfarande.
– Allt detta är till stor fördel för dig och ökar chansen att få ett positivt kreditbeslut, så var noga med att få med alla betydelsefulla detaljer.
Det är även vanligt att banker frågar efter en uppdaterad resultat- och balansräkning. Om något sticker ut är det bra att förklara varför med en liten notering.
– Det är inte ovanligt i dessa tider att det innevarande året har avvikit från det normala, exempelvis finns det kanske ett försäljnings- eller lönsamhetstapp. Inte så konstigt med tanke på pandemin, men då är det bra att skicka med kommentar om hur du ser på framtiden och varför.
– Har ditt företag dessutom klarat sig okej i dessa tuffa tider så kan det vara positivt i sig, det behöver inte handla om att visa upp ett rekordår.
Förklara gärna varför du investerar – växer verksamheten genom fler uppdrag eller är det kanske bara dags att byta ut en äldre maskin?
Något som alla bör tänka på, och som är väldigt viktigt, är enligt Karl Törner att inte dra på dig ärenden hos Kronofogden på grund av slarv. Det tolkas vanligtvis väldigt negativt.
– Det är så lätt hänt att en räkning slinker emellan stolarna. I min familj hade vi exempelvis ett litet företag och där var det en sommarsemester – när vi dessutom bytte adress – då en faktura landade hos Kronofogden innan missen upptäcktes. Det var så onödigt och drog ner kreditvärdigheten, berättar Karl Törner.
Därför bör du under semestertider alltid se till att bestämma vem som håller koll på fakturorna när ordinarie person har semester.
– Om något sådant ändå har hänt är det bra att skicka med en kort kommentar om varför i din kreditansökan. I vårt fall var det ett mänskligt misstag och inte ett tecken på att pengarna tagit slut. Men banken behöver fortfarande förstå vad som gick fel, för om de inte får någon information så tolkas det som att bolaget har dåligt med pengar, förklarar Karl Törner.
Är du osäker på hur din kreditvärdighet ser ut så går det enkelt att kolla upp. Det finns flera företag på marknaden, exempelvis UC och Bisnode, som alla kan ta fram din kreditrating mot en mindre kostnad.
– Även om dessa kreditrapporter kan se lite olika ut så baseras de på samma information. Antingen vänder du dig till dessa, eller så kan vi eller din husbank hjälpa dig, säger Karl Törner och fortsätter:
– Vi kan då se över hur din kreditvärdighet ser ut och även lyfta vad du behöver tänka på i en diskussion med banken.