Öka likviditeten med fakturaköp

Factoring och fakturaköp blir allt mer populärt och kan vara bra verktyg för att öka likviditeten och stabilisera kassaflödet under 2021. Vi har tagit hjälp av Charlotta Sylvan, Vice VD på A.B.S. Global Factoring, för att reda ut de olika begreppen och ta reda på när fakturaköp är ett bra respektive dåligt alternativ.

Fakturaköp – Ett effektivt verktyg för att navigera tillväxten

Det är ett välbekant scenario: Frustrerade entreprenörer tvingas dra i handbromsen nu när verksamheten börjar ta fart igen. För trots att ordrar strömmar in saknas det likviditet för att hantera dem.
– Det är synd, för ofta drar man i den där handbromsen helt i onödan. Det finns nämligen en bra lösning för företag som behöver ökad likviditet men inte vill skuldsätta sig, och det stavas factoring, säger Charlotta Sylvan, Vice VD på A.B.S. Global Factoring.

När fakturaköp är ett bra alternativ

Fakturafinansiering har länge använts flitigt av små och medelstora företag runt om i Europa. Enligt Charlotta Sylvan inser numera även allt fler svenska företag att fakturafinansiering kan vara ett smidigt sätt att finansiera sin tillväxt.
– En stor fördel med fakturaköp är att du vet att ditt företag får betalt direkt efter slutfört arbete. Samtidigt kan du erbjuda dina kunder konkurrenskraftiga villkor, något som kan vara helt avgörande för att få igenom större affärer, säger hon.
Om factoringbolaget även tar över hela kreditrisken för dina fakturor kan det innebära nya vägar till lönsamhet på fler marknader – utan ökad risk för ditt företag.

Fakturaköp eller fakturabelåning?

Själva ordet ”factoring” är ett samlingsbegrepp för olika former av fakturafinansiering, där fakturaköp och fakturabelåning är de vanligaste.
– Enkelt förklarat innebär factoring att ett företag säljer eller belånar sina fakturor hos ett finansbolag som ett sätt att finansiera verksamheten, säger Charlotta Sylvan och fortsätter:
– Med fakturaköp försvinner dessutom fakturafordran ur företagets balansräkning och du uppnår därmed högre likviditet och bättre nyckeltal.
En annan fördel är att vid fakturaköp (utan regress) tar finansbolaget över kreditrisken och sköter även indrivningen av försenade betalningar samt eventuell kravhantering.

Fördelarna måste väga upp kostnaderna

Avgiften som du betalar för fakturaköp är ofta en procentsats av fakturabeloppet och skall täcka finansbolagets kostnader för administration, riskövertagande och finansiering.
– För företag som endast behöver ett tillfälligt likviditetstillskott är banklån eller en checkkredit ofta både ett billigare och enklare finansieringsalternativ, säger Charlotta Sylvan och tillägger:
– Men för företag som expanderar och vill dra nytta av alla fördelar som fakturafinansiering medför, är fakturaköp ett effektivt finansieringsverktyg och den finansieringsform där företaget kan frigöra mest kapital i förhållande till sin omsättning.

Några saker att tänka på

Idag finns det många banker och factoringbolag som erbjuder fakturafinansiering.
– Välj en leverantör som är lyhörd och villig att anpassa sina tjänster efter ditt företag och dina kunder, säger Charlotta Sylvan.
Hon tipsar om att alltid ta in offerter från flera olika aktörer. Du bör även kontrollera noggrant vad som ingår så att det inte tillkommer extra avgifter för till exempel årsavgift och etableringskostnader.
– Och för dig som säljer utanför Sverige, se till att factoringbolaget inkluderar alla länder som du är aktiv i från start. När du väl hittat rätt factoringbolag brukar det vanligtvis vara en snabb och enkel process att komma igång!

Kontakta Charlotta charlotta.sylvan@absfactoring.se om du vill veta mer om fakturaköp.

Vill du veta mer?

Kontakta Nordic Finance på 08-588 180 00 eller genom kontaktformuläret nedan

Relaterade inlägg

Upptäck fördelarna med att leasa begagnat

Upptäck fördelarna med att leasa begagnat

Att välja leasing har blivit allt mer populärt, och med goda skäl. Leasing möjliggör företag att dra nytta av nödvändig utrustning utan att binda upp kapital. I denna artikel ska vi utforska en särskilt smart aspekt av leasingvärlden – leasing av begagnade maskiner.

Läs Mer »
Två av de populäraste

Guiden – skillnader mellan företagsleasing och avbetalning

Nu när räntorna stiger är det viktigt att lägga lite extra omsorg på dina investeringsbeslut och det finns goda skäl att vara extra rädd om likviditeten. Två av de mest populära finansieringsalternativen idag är företagsleasing och avbetalning. Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan dem för att göra det bästa valet för ditt företag.

Läs Mer »

Räkna på din affär redan idag

I vår leasingkalkylator kan du få en uppskattning direkt på vad ditt fordon kostar att leasa.