Guiden – skillnader mellan företagsleasing och avbetalning

Två av de populäraste
Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av trender, erbjudanden och löpande tips.

När räntorna stiger är det viktigt att lägga lite extra omsorg på dina investeringsbeslut. Det finns goda skäl att vara extra rädd om din likviditet. Två av de mest populära finansieringsalternativen idag är företagsleasing och avbetalning. Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan dem för att göra det bästa valet för ditt företag. Här är en jämförande översikt av företagsleasing kontra avbetalning.

Företagsleasing erbjuder en rad fördelar som kan vara särskilt lockande i nuvarande ekonomiskt osäkra tider. Med leasing kan ditt företag ha tillgång till den senaste utrustningen utan att behöva betala hela kostnaden direkt. Detta bevarar likviditeten och gör att du kan omfördela kapital till andra viktiga affärsbehov. Dessutom kommer leasingavtal ofta med flexibla betalningsalternativ och potentiella skattefördelar, vilket kan minska den ekonomiska bördan för ditt företag. Avbetalning innebär att du betalar över tid för att slutligen äga produkten, men det kräver större initiala investeringar, vilket kan vara utmanande när räntorna är höga och skuldsättningen i bolaget ökar.

Kontakta oss för personlig finansiell rådgivning

Skillnader mellan leasing och avbetalning

Här är några snabba skillnader mellan leasing och avbetalning

Vad som händer i bokföringen

Leasing: Leasingkostnader bokförs ofta som löpande utgifter i resultaträkningen. Tillgången bokförs inte på balansräkningen, och leasingavtalet uppfattas som en rörelsekostnad och är därmed 100% avdragsgill. Därmed bibehåller ditt företag sin kassalikviditet och sparar kreditutrymmet hos banken.

Avbetalning: Tillgången bokförs på balansräkningen som en aktiv tillgång, och lånet för att finansiera köpet bokförs som en skuld. Avbetalningar bokförs som både en kapitalminskning och en räntekostnad.

Skillnader i ägandet

Leasing: Vid leasing äger du inte tillgången. Istället hyr du den från en leasinggivare under en överenskommen period, ofta med möjlighet att köpa objektet till ett förutbestämt restvärde eller till marknadsvärdet vid avtalsperiodens slut.

Avbetalning: Med avbetalning äger du tillgången från början, även om den finansieras delvis av en långivare.

När avtalstiden löper ut

Leasing: Vid avtalstidens slut har du ofta möjlighet att lösa objektet till det förutbestämda restvärdet eller till marknadsvärdet.

Avbetalning: När lånet för avbetalningen är helt återbetalt äger du tillgången.

Relaterade inlägg

Nu kan vi hjälpa våra kunder med företagslån

Sedan 2007 har vi varit branschledande inom finansiell leasing för företag i Sverige. Nu tar vi ett nytt kliv genom ett samarbete KREA för att erbjuda en helhetslösning inom finansiering. Tillsammans med KREA kan vi nu även hjälpa våra kunder med företagslån.

Läs Mer »

Räkna på din affär redan idag

I vår leasingkalkylator kan du få en uppskattning direkt på vad ditt fordon kostar att leasa.