Skip to main content

Dela Artboard 1

Ägandet har spelat ut sin roll – därför ska din kund hyra eller leasa

Står din kund i begrepp att köpa en ny maskin eller utrustning? Oscar De Gysser på Nordic Finance tipsar om hur du hjälper din kund att välja rätt finansieringlösning.

Har du en kund som är på väg att göra ett inköp till sitt företag?

Kanske tänker denne automatiskt på att köpa, eftersom det är oftast så man har gjort. Men det finns många fördelar med att erbjuda ett finansieringsalternativ istället, både för din kund och för dig, menar Oscar De Gysser som är finansieringsexpert på Nordic Finance.

Bli lösningsorienterad och prata månadskostnad och funktionalitet

Han förklarar att detta blir ett enklare avslut för dig som leverantör eftersom det skiftar fokus från kontantpriset till funktionalitet. Du kan enklare hitta exakt rätt lösning för kundens behov när priset inte är i fokus.

– När du analyserar kundens behov kanske du inser att en något dyrare maskin är ett mycket bättre val och passar dennes verksamhet bättre. Men kunden backar när kontantpriset blir lite högre. Genom att istället prata månadskostnad och funktionalitet blir investeringen inte lika betungande och det blir enklare för kunden att ta rätt beslutet, säger Oscar De Gysser.

– Men det gäller att redan tidigt i säljprocessen prata hyra eller leasing och lyfta fram dess fördelar. Med detta upplägg blir det lättare att fokusera på funktion och vad som är bäst för kunden istället för pris.

Förbättrar möjligheterna till merförsäljning

En annan fördel med att kunden väljer en hyres- eller leasinglösning är att det ger fler försäljningsmöjligheter.

– Vi har sett att leverantören då kan maximera merförsäljningen. Kunden köper fler tilläggsprodukter vilket de ju ofta faktiskt behöver för att kunna maximera nyttan med maskinen eller utrustningen. De är också mer benägna att välja en dyrare vara och att teckna ett service- och supportavtal när det bakas in i månadskostnaden, säger Oscar De Gysser och förklarar:

– Genom att du vid hyres- och leasinglösningar ser till objektets faktiska funktion istället för att bara prata pris, så kommer din kund att gå därifrån med en bättre och mer skräddarsydd paketlösning.

Bygger långsiktiga kundrelationer

Du kommer med andra ord kunna fokusera mer på funktionen och jobba mer långsiktigt med er relation.

– När du skriver ett avtal på säg 3–5 år, som är vanligast, då skapar du en långsiktig och stark kundrelation. Du stänger ute konkurrenterna och när kunderna ska handla nytt kommer de tillbaka eftersom de ju redan har leasingavtalet hos dig.

Du bör även vara proaktiv och kontakta kunden i slutet av finasieringsperioden och föreslå en ny lösning. På så sätt hjälper vi kunden att hänga med i den snabba teknik-utvecklingen vi ser i så många branscher.

Hjälp fler kunder genom att erbjuda olika finansieringslösningar

Genom att erbjuda kunden olika smarta finansieringslösningar kan du hjälpa fler kunder, framhåller Oscar De Gysser.

– Det kan finnas flera anledningar till varför ett kontantköp inte är aktuellt för din kund. Det kan handla om företagets unika finansiella förutsättningar. Kanske behöver detta företag en baktung investering för att betala mindre i början och kunna öka betalningarna mot slutet av avtalet. Eller så driver denne en säsongsbaserad verksamhet och behöver stafflad betalningsplan, exempelvis om man har en golfklubb eller skidanläggning.

Då kan du få igenom affären med hjälp av ett skräddarsytt hyres- eller leasingavtal utifrån kundens unika förutsättningar.

Även bra för leverantörernas ekonomi

För slutkunden finns det flera ekonomiska fördelar med att välja leasing eller hyra. Men det är fördelaktigt även för dig som är leverantör.

– För det första så slipper du kreditrisken, den risken hamnar hos oss istället, säger Oscar De Gysser och tillägger.

– Du får även ett förbättrat kassaflöde. En slutkund väntar ofta så länge som möjligt med att betala fakturan. Men vi betalar fakturan så fort vi har fått in det kompletta hyresavtalet.

Bra för miljön

Enligt Oscar De Gysser finns ett annat viktigt skäl till att kunden ska skippa köpet, nämligen miljöaspekten.

– I dagens samhälle konsumerar vi så otroligt mycket i onödan. Tänk bara på alla mobiler du troligtvis har köpt, som efter två år hamnar i byrålådan eftersom du skaffar en nyare modell. Liknande öde möter mycket av det vi köper idag, både som privatpersoner och på företag.

– Jag skulle vilja uppmuntra alla företag att börja tänka utifrån cirkulärekonomi, oavsett om du är leverantör eller slutkund. Detta kräver förståelse för utrustningen och dess livscykel, och även flexibla lösningar för när det är dags att byta ut utrustningen och se till att den återanvänds eller återvinns. Får man till detta flöde finns det många miljöfördelar med att hyra eller leasa istället för att köpa.

Hyra eller leasa?

Men det kan vara bra att veta om din kund bör hyra eller leasa sin utrustning. De påminner mycket om varandra och det finns ingen redovisningsmässig skillnad, men vissa saker lämpar sig bättre att hyra eller att leasa.

– Egentligen är det ganska enkelt: Vill kunden äga utrustningen när avtalet är slut så ska denne leasa. Är det viktigare med flexibiliteten och möjligheten att kunna byta ut eller uppgradera utrustningen är det lämpligare att hyra den, säger Oscar De Gysser.

Han lyfter entreprenadmaskiner som ett konkret exempel och ställer det mot IT-utrustning till kontoret.

– När ett entreprenadföretag vill investera in en maskin är oftast syftet att äga den i slutändan, och då skulle jag rekommendera leasing. Då vet kunden restvärdet och kan köpa loss den efter avtalets slut, säger han och fortsätter:

– Men IT-utvecklingen däremot går så snabbt idag att datorer som företag skaffar kan vara gamla efter två, tre år. Så när avtalstiden är slut har man antagligen inget intresse av att behålla datorerna, utan vill lämna tillbaka dem och istället hyra nya, mer moderna datorer. Då är det perfekt att hyra istället för att leasa.

Är du intresserad av att erbjuda leasing eller hyra till dina kunder? Läs mer om kundfinansiering här eller kontakta oss i formuläret bredvid.

Vill du veta mer?

Kontakta Nordic Finance på 08-588 180 00 eller genom kontaktformuläret nedan