Ägandet har spelat ut sin roll därför ska du hyra eller leasa

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av trender, erbjudanden och löpande tips.

Idag är det nästan alltid mer fördelaktigt att hyra eller leasa istället för att köpa, oavsett vilken typ av utrustning som ditt företag vill införskaffa. Här berättar Nordic Finance expert Oscar De Gysser allt om de olika finansieringsformerna och han reder ut vad som lämpar sig bäst för din nästa investering.

Är du på väg att göra ett inköp till företaget? Kanske tänker du automatiskt på att köpa, eftersom det är så du alltid har gjort. Men då bör du tänka om, menar Oscar De Gysser som är finansieringsexpert på Nordic Finance.

– Jag brukar säga ”varför köpa när du kan hyra eller leasa”. Ägandet har spelat ut sin roll idag, för det finns så många fördelar med att hyra eller leasa att det är nästan aldrig blir lönsamt för ett företag att köpa, säger han.

En stor anledning till detta är rörelsekapital. Varför spendera en stor summa pengar på en gång, när ditt företag kan ha större nytta av dem på annat sätt?

– Om du istället hyr eller leasar binder du inte upp ditt kapital. Detta kapital kan användas till annat, exempelvis andra investeringar. På så sätt kan ditt företag växa utan att bromsas av bristande likviditet. Köpkraften och möjligheten att växa ökar.

Enklare att budgetera

För ditt företags ekonomiansvarige är det också tacksamt att leasa eller hyra eftersom ni alltid vet kostnaden på förhand och därmed kan planera för den.

– Ni vet att under, låt oss säga fem år, har jag denna kostnad per månad. Vilket gör det lättare att budgetera. Dessutom är kostnaden avdragsgill, och ni slipper även förbetala momsen.

Det kan finnas många anledningar till varför ett köp inte är aktuellt, förklarar Oscar De Gysser:
– Förutom alla fördelar kan det också handla om företagets unika finansiella förutsättningar. Kanske behöver ditt företag en baktung investering för att betala mindre i början och kunna öka betalningarna mot slutet av avtalet. Eller så driver du en säsongsbaserad verksamhet och behöver staffla, exempelvis om du har en golfklubb eller skidanläggning.

Då är det fördelaktigt med ett skräddarsytt avtal utifrån just dina förutsättningar. En annan stor fördel är att du får allt på en och samma faktura.

– Du kanske ska starta nytt och behöver investera i allt från möbler till IT. Då blir det mycket administrativt arbete med massor av fakturor från olika leverantörer. Men om du hyr eller leasar kan även engångsavgifter som frakt, installation med mera komma på samma faktura.

Hyra eller leasa?

Att hyra och leasa påminner mycket om varandra. Vissa saker lämpar sig dock bättre att hyra istället för att leasa och tvärtom.

– Det kan kännas krångligt att veta vilken finansiering som är bäst att välja, men egentligen är det ganska enkelt: Vill du äga utrustningen när avtalet är slut så ska du leasa. Är det viktigare med flexibiliteten och möjligheten att kunna byta ut eller uppgradera utrustningen ska du välja att hyra den, säger Oscar De Gysser.

Han lyfter jordbruksmaskiner som ett konkret exempel och ställer det mot IT-utrustning på kontoret.

– När du vill köpa in en maskin är oftast syftet att äga den i slutändan, och då skulle jag rekommendera leasing. Då vet du restvärdet efter avtalets slut och kan köpa loss den efter avtalets slut, säger han och fortsätter:

– Men IT-utvecklingen däremot går så snabbt idag att datorer som du skaffar till företaget kan vara för gamla efter två, tre år. Så när avtalstiden är slut har du antagligen inget intresse av att behålla datorerna, utan vill lämna tillbaka dem och istället hyra nya, mer moderna datorer. Då är det perfekt att hyra istället för att leasa.

Bra för miljön

Enligt Oscar De Gysser finns ett annat viktigt skäl till att du ska skippa köpet, nämligen miljöaspekten.

– I dagens samhälle konsumerar vi så otroligt mycket i onödan. Tänk bara på alla mobiler du troligtvis har köpt, som efter två år hamnar i byrålådan eftersom du skaffar en nyare modell.

Liknande öde möter mycket av det vi köper idag, både som privatpersoner och på företag.

– Jag skulle vilja uppmuntra företag att börja tänka utifrån cirkulärekonomi. Detta kräver förståelse för utrustningen och dess livscykel, och även flexibla lösningar för när det är dags att byta ut utrustningen och se till att den återanvänds eller återvinns. Får man till detta flöde finns det många miljöfördelar med att hyra eller leasa istället för att köpa.

Fördelar med att hyra & leasa 

  • När du hyr eller leasar är det som regel inga startkostnader (ingen insats eller förskottsbetalning).
  • Momsen är avdragsgill direkt.
  • Balansräkningen belastas inte. Därmed påverkas inte företagets långsiktiga betalningsförmåga negativt.
  • Hyres- och leasingkostnaden är avdragsgill.
  • Fasta månadsavgifter gör budgetering och planering av den kortsiktiga betalningsförmågan enklare.
  • När avtalstiden är över kan du välja vad nästa steg blir.
  • Du blir en del av cirkulärekonomin och och bidrar till ett mer hållbart företagande.

Relaterade inlägg

Nu kan vi hjälpa våra kunder med företagslån

Sedan 2007 har vi varit branschledande inom finansiell leasing för företag i Sverige. Nu tar vi ett nytt kliv genom ett samarbete KREA för att erbjuda en helhetslösning inom finansiering. Tillsammans med KREA kan vi nu även hjälpa våra kunder med företagslån.

Läs Mer »

Räkna på din affär redan idag

I vår leasingkalkylator kan du få en uppskattning direkt på vad ditt fordon kostar att leasa.